Udsigt over Gudhjem Havn


Gudhjem Museum


Østerlars RundkirkeBornholms Middelaldercenter

Beliggenhed

Når man vælger at bo på Therns Hotel, kommer man til at bo centralt i Gudhjem.
 
Gudhjem er ubestridt østkystens mest charmerende fiskerleje. Fra havnen, der er sprængt ud i klipperne, rejser Bokul fjeldet sig stejlt op mod landevejen og den imponerende bro over Holkadalen. Husene ligger tæt, bygget helt ind til grundfjeldet, mange med særprægede terrassehaver formgivet af naturen. 

Gadebilledet er charmerende med de stejle til tider snoede gader, velholdte huse, spændende forretninger og en sydlandsk frodighed, der skyldes klippernes evne til at gemme på dagens sol og varme. Det betyder også at sommeren varer længere på Bornholm. Det giver gode vækstbetingelser for planter, der normalt ikke vokser på vore breddegrader såsom figentræer, morbærtræer og andre eksotiske planter. 

På grund af byens specielle beliggenhed, de små, velholdte huse, det høje lys over kysten, og den sydlandske stemning der råder her, er og var den meget søgt af malere. På ture rundt i og omkring byen finder man ofte disse i færd med at udøve deres kunst. 
 
Gudhjem har ca. 800 helårsindbyggere, byen er forretningsmæssigt forsynet med dagligvarerforretninger, bager, silderøgeri, (Gudhjem var det første sted på Bornholm hvor man begyndte at røge sildene) frisør, svømmehal, samt diverse kunstbutikker med alt fra glaspusteri til keamik, en biograf samt restauranter og caféer.

Fra Therns Hotel er der ca. 500 m til den lokale svømmehal med sauna, solarium og en 40 m lang rutsjebane.
 

Seværdigheder

Gudhjem Museum

Indrettet i den gamle togstations bygning, - museet har en permanent udstilling samt skiftende udstillinger.
 

Oluf Høst museet

Hans hjem Norresân ved den lille havn nord for Gudhjem havn, er i dag indrettet til et museum hvor man kan få et indtryk af malerens dagligdag, samt sidde og nyde en kop kaffe og indtrykkene i den gamle klippehave.
Melstedgård - Bornholms landbrugsmuseum
ligger en lille km syd for Gudhjem ved det lille fiskerleje Melsted, - såfremt man har lyst til at gå videre, findes overfor landbrugsmuseet en lille natursti der følger Melstedå et stykke vej. Herefter går man på cykelstien op til Stavehøl vandfald, herefter følger man åen ned til kysten igen og går på naturstien tilbage til Gudhjem, - en tur på ca. 2½ time.
 

Bornholms kunstmuseum, Døndalen samt Døndalevandfaldet

kan nås til fods langs kysten mod nord ad den gamle redningssti, en tur på ca. 6 km. hvor man oplever et varieret terræn dels går men langs vandet, dels oppe på klippeskråningerne, her får man også et vue ind til Gudhjem og får en forståelse for hvorfor så mange malere i sin tid (og nu) søgte til denne by. Det vil dog være en fordel at tage med båden Thor fra Gudhjem til Helligdomsklipperne og gå hjem, da skipperen på Thor fortæller vidt og bredt om sceneriet på vej til Helligdomsklipperne.
 

Østerlars kirke

Bornholms største og ældste rundkirke fra 1150, 5 km. fra Gudhjem.
 

Bornholms middelaldercenter

ligger umiddelbart i nærheden af Østerlars kirke. Af nye tiltag kan man få et indblik i den Bornholmske natur og undergrund på NaturBornholm ved Aakirkeby, små 18km fra Gudhjem.